De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Karien van Gennip, heeft het voornemen tot hervorming van het concurrentiebeding. Naar verwachting zal zij een wetsvoorstel eind 2023 indienen. Dit maakte zij begin juni 2023 bekend.
Doel van het concurrentiebeding is om het bedrijfsbelangen te beschermen. Wist u dat 1 op de 3 werkgevers standaard een concurrentiebeding hanteert? De oorsprong van het concurrentiebeding Het concurrentiebeding wordt geregeld in het Arbeidsrecht en heeft doel de belangen van werkgevers te beschermen. Bescherming tot het ongewenst verspreiden en gebruiken van de bedrijfsinformatie. Maar ook het aannemen van oud-werknemers door de concurrent. Werknemers worden beperkt om voor een andere werkgever in dezelfde branche of bij een directe concurrent werkzaam te zijn. Werkgevers willen voorkomen dat oud-werknemers belangrijke bedrijfsinformatie, klantrelaties of zelfs ontwikkelingsgeheimen meenemen naar de concurrent. Het concurrentiebeding biedt de werkgever juridische bescherming en stelt hen dan ook in staat om de werknemer te beperken in zijn of haar activiteiten om na beëindiging van het dienstverband bij een concurrent in dienst te treden. Beperking van het concurrentiebeding In de arbeidsovereenkomst wordt de duur en reikwijdte van het concurrentiebeding opgenomen, dit om de oud-werknemer niet onnodig te beperken in zijn of haar carrière. Ook kan er een beperking in de aard van de werkzaamheden worden opgenomen. Het relatiebeding Het relatiebeding is een veelvoorkomende vorm van het concurrentiebeding. Een werkgever wil met een relatiebeding voorkomen dat de oud-werknemer na beëindiging van het dienstverband een overeenkomst aangaat met samenwerkingspartners, leveranciers of klanten. Voorwaarden voor de geldigheid van het concurrentiebeding Een concurrentiebeding kan niet zonder meer worden opgenomen in de arbeidsovereenkomst. Er zijn een aantal voorwaarden waaraan het concurrentiebeding moet voldoen;
Wetsvoorstel tot hervorming van het concurrentiebeding. Zoals eerder gesteld is Minister Van Gennip voornemens eind 2023 een wetsvoorstel in te dienen tot hervorming van het concurrentiebeding. Zij doet het wetsvoorstel om onnodig gebruik van het concurrentiebeding te voorkomen waardoor de arbeidsmarkt waarschijnlijk kan worden vlot getrokken. Daarnaast wenst Minister van Gennip aan de nieuwe arbeidsovereenkomsten waar een concurrentiebeding in wordt opgenomen de volgende voorwaarden stellen:
Hoe nu verder? Vooralsnog is het een voorstel en dienen de arbeidsovereenkomsten nog niet te worden aangepast. Wel is het iets om rekening mee te houden wanneer het wetsvoorstel wordt aangenomen en om de door u gehanteerde arbeidsovereenkomsten na te lezen of een concurrentiebeding wel echt nodig is. Wilt u uw arbeidsovereenkomsten laten scannen of aanpassen naar de huidige wetgeving? Neem dan contact met mij op. Opmerkingen zijn gesloten.
|
AuthorWrite something about yourself. No need to be fancy, just an overview. Archives
Juni 2023
Categories |
Naast event- en project support bied ik tevens office support en freelance support als juridisch secretaresse. Kortom, valt er wat te regelen? Dan moet je bij mij zijn!
|